За пољопривредне произвођаче из Требиња 25 пластеника

Прегледа: 59

Реализацијом уговора о сарадњи у оквиру пројекта „Директна социо-економска помоћ изузетно угроженим породицама у локалним заједницама у Босни и Херцеговини“ испоручено је и монтирано 25 пластеника на парцелама одабраних корисника у требињским руралним подручјима – Љубомир, Моско, Величани, Граб, Талежа и др.

Вриједност пројекта, чији је донатор Министартво спољних послова Савезне Републике Њемачке, износи 60.000 КМ. Град Требиње је у пројекту учествовао средствима у вриједности од 20.000 КМ.

Пројекат проводи НВО “Arbeiter-Samariter-Bund (ASB)”, уз подршку Центра за социјални рад Требиње и Аграрног фонда Требиње.

Основни циљ пројекта је економско оснаживање породица корисника.

Пластенике површине 100 м2 добило је 12 корисника, а од 75 мдобило је 13 корисника. Пластеници су опремљени системом за наводњавање „кап по кап“ и спремником за воду запремине 500 литара. Такође, донацијом је обухваћен садни материјал за почетну производњу.

Уговором о додјели пластеника, сваки корисник се обавезао да ће припремити терен, oдносно земљиште за монтажу.  Корисници су се такође обавезали да пластенике не продају у наредне двије године, а препорука донатора је да се  пластиници осигурају од могућих штета узрокованих елементарним непогодама.

Критерији за одабир корисника пројекта дефинисани су од стране донатора, а неки од њих су да се корисници налазе на евиденцији Центра за социјални рад или да припадају категорији вишечланих породица, да су  власници земљишта одговарајуће квадратуре, да имају обезбијеђен прикључак воде на локацији  и да у претходном периоду нису били обухваћени сличним пројектом.

Овај пројекат се проводи у седам локалних заједница у БиХ, а Требиње је као учесник добило највећи број пластеника.

Пројектом је предвиђена и обука корисника о технологији пластеничке производње која ће бити одржана 11.10.2019. године, у 11 часова, у великој сали Градске управе.

Поменутој обуци дужни су присуствовати сви корисници који су добили пластенике.

 

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.