У Требињу је данас завршена тродневна обука у области припреме и спровођења пројеката за представнике локалних заједница из Tребиња и Невесиња коју је организовала Развојна агенција Републике Српске у сарадњи са градском Развојном агенцијом.

Виши стручни сарадник у Развојној агенцији Српске Марко Какућа рекао је новинарима да се очекује да након обуке тимови из ове двије локалне самоуправе буду оспособљени за идентификовање и припрему развојну пројеката према методологији коју захтијева највећи број међународних, али и све већи број локалних институција.

Он је истакао да се ова обука реализује већ шесту годину, те је до сада одржано 18 циклуса које је похађало 330 учесника из 45 јединица локалне самоуправе.

„Више од 100 институција је учествовало“, додао је Какућа.

Директор Развојне агенције града Требиња Дражен Бошковић рекао је новинарима да је у обуци учествовало 25 учесника из Требиња, одјељења Градске управе и јавних установа, као и Невесиња.

„Учесници су имали прилику да детаљно разраде идеје које су идентификовали у оквиру својих радних колектива. Сигурно је да ћемо по завршетку обуке имати три-четири пројектне идеје које ће бити спремне да се са њима аплицира према различитим изворима финансирања. То је веома битно за унапређење рада тих установа, односно колектива који су учествовали у обуци“, навео је Бошковић.

Логопед у дјечијем вртићу Светлана Бокун, која је један од учесника обуке, рекла је новинарима да ће стечено искуство бити од користи.

„Неки наш циљ јесте проширење капацитета вртића, зато што већ имамо велики број дјеце која су на чекању, као и уређење, опремање дворишта“, навела је она.