Свечаном академијом су у требињском Културном центру завршене „Дучићеве вечери поезије“ – манифестација која траје пуне 53 године.

У програму академије учествовали су глумци Народног позоришта из Београда, вокални солисти из Београда, те музичари и ученици из Требиња. Манифестација је и ове године организована под покровитељством Града Требиња и министарства просвјете и културе РС.

Градоначелник Мирко Ћурић рекао је да Требиње, без обзира на епидемију вируса корона, није жељело да прекине традицију ове манифестације, да би се на прави начин одужило своме пјеснику.

„Остаће у аналима забиљежена занимљивост да се Дучићеве вечери поезије одвијају у континуитету 53 године. И за вријеме бомбардовања Требиња, и за вријеме одбрамбено-отаџбинског рата овдје се чула Дучићева ријеч, али и бројни стихови охрабрења његових насљедника по пјесничкој страсти и неуморном перу“, истакао је Ћурић.


Он је нагласио да Требиње са правом носи епитет град културе и да је управо Дучић томе највише допринио.

„Дучићевим повратком започела је интензивнија реализација његове давно промишљене и добрим дијелом остварене идеје о Требињу као граду културе. С њим на Црквини све нам је једноставније и лакше, па и да спознамо да је тај пројекат добро утемељен, да је реалистичан и да нуди више него што се могло очекивати“, рекао је Ћурић.

Он је истакао да су Требиње и Херцеговина поносни на Дучића, те да их управо тај понос води у даљи напредак.

„С Дучићем у памћењу и нашој културној баштини једноставно не можете пристати на мало и осредње, нити можете, нити имате право да будете без амбиција“, рекао је Ћурић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је сигуран да би овај пјесник био задовољан да види какав развој је доживјело његово Требиње и да се тај препород поклопио баш са његовим повратком и изградњом Херцеговачке Грачанице.

Додик је подсјетио да се прије 20 година овај велики српски пјесник, дипломата и најпознатији Требињац у свијету вратио кући у своје Требиње из кога никада није ни одлазио.

„Јован Дучић је пронио име овог града широм свијета, а из свијета из кога је он долазио редовно је доносио Требињу и даровао. Тако је један градић, захваљујући своме пјеснику, надрастао своје габарите. Тај ритам и манир Требиње је задржало до данашњег дана“, рекао је Додик.

Он је у обраћању додао и да послије 77 година од смрти ријека људи жели да се поклони Јовану Дучићу у вјечној кући у Херцеговачкој Грачаници на Црквини изнад Требиња.

„Дучић је формално био дипломата некадашње Југославије и Србије, али је, прије свега, био амбасадор свога Требиња и своје Херцеговине. Дучић није био само локалпатриота, него искрени патриота свог српског народа коме је посветио и неке од најљепших стихова“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да је Дучић више од три деценије живота провео у дипломатској служби служећи у девет држава.

Додик је рекао да и данас у Требињу могу да се виде Дучићеви поклони овом граду, те да је сигурна би пјесник био задовољан да сада види свој град.

„Сигуран сам да би био задовољан да види какав препород и развој је доживјело његово Требиње. Некако се тај препород поклопио баш са његовим повратком и изградњом Херцеговачке Грачанице“, нагласио је Додик.

Он је додао да је Требиње сигурно један од најљепших српских градова са сигурном перспективом.