Делегација Републике Српске предвођена министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Борисом Пашалићем, градоначелником Требиња Мирком Ћурићем и предсједником бањалучке Скушштине Младеном Илићем договорила је данас у Београду отварање заједничке продавнице домаћих производа Херцеговачке и Крајишке куће, односно Шумадијске куће у Требињу.

Ћурић је, након састанка на Старом двору са српском делегацијом коју су предводили министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Србије Бранислав Недимовић, предсједник Скупштине Београда Никола Никодијевић и замјеник градоначелника Београда Горан Весић, истакао да је ово само један у визу пројеката који су договорени са српским предсједником Александром Вучићем.

„Данашње теме представљају наставак свега онога о чему смо разговарали на претходном састанку. Када је предсједник Вучић посјетио Требиње ‘родила’ се идеја о отварању Херцеговачке куће у Београду. Ту смо да се доказујемо дјелима, а не причом и надам се да ће туристичка презентација Требиња у Београду бити организована већ током посљедње недјеље јуна. Дани Београда у Требињу биће организовани у августу, а остаје нам да додатно радимо на пројектима из области спорта и културе“, рекао је Ћурић.

Он је подсјетио и да је Влада Србије издвојила значајна средства за бројне пројекте у Требињу попут изградње вртића „Србија“, Духовног центра у Мркоњићима и уређења Старог града.

Директор требињског Аграрног фонда Веселин Дутина навео је да ће производи из Херцеговачка куће након Требиња, Бањалуке и Источног Новог Сарајева ускоро бити доступни и на подручју српске престонице, што ће највише значити за више од 120 произвођача из Херцеговине који кроз ову продавницу пласирају више 1.000 производа.

Дутина је рекао да ће Град Београд обезбиједити пословни простор за отварање заједничке продавнице Херцеговачке и Крајишће куће, чиме ће асортиман производа бити додатно проширен.

Предсједник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић изразио је задовољство посјетом делегације Града Требиња и подсјетио да је током посљедњих неколико година интензивирана сарадња главног града Србије и Републике Српске, као и да се састанци званичника одржавају готово сваког мјесеца.

„Наша жеља је да пређемо са ријечи на јдела и почнемо са реализацијом договорених пројеката. Све то би требало да служи дубљем повезивању Србије и Републике Српске, а идеја о отварању Херцеговачке и Крајишке куће је прије свега промоција културе, традиције и пољопривредних производа“, казао је Никодијевић.

Он је додао да је било ријечи и о другим пројектима попут организације Дана Београда у Требињу и промоције главног града Србије као туристичке дестинације.

„Током текућег мјесеца имаћемо и презентацију туристичке понуде Требиња у Београду и биће нам велико задовољство да будемо домаћини тог догађаја. Надам да ћемо сада, када је ситуација са пандемијом много боља, додатно интензивирати сарадњу са пријатељима из Републике Српске. Обавеза Београда, као највећег и главног града Србије, и уједно Бањалуке и Требиња, као градова Републике Српске, јесте да слиједе и прате сарадњу између двије владе“, поручио је Никодијевић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић је рекао да је један од циљева интензивирања сарадње пласман пољопривредних производа и прерађевина из Републике Српске на београдском, али и читавом српском тржишту.

Наравно, желимо и да производи из Србије пронађу своје мјесто на тржишту Републике Српске и о томе смо данас и разговарали. Идеја је да два министарства пољопривреде донесу оквирни заједнички споразум, који би усвојиле обје владе, како би се омогућило локалним заједницама да наставе сарадњу по овом питању. Уколико буде веће потражње, повећаће се производња, што свакако одговара свим произвођачима„, рекао је Пашалић.