Градоначелник Требиња Мирко Ћурић организовао је данас пријем за чланове оперативног тима требињских служби заштите и спасавања, који су претходних дана били ангажовани у Костајници на санирању штета од земљотреса.

Ћурић је захвалио храбрим суграђанима, који су се добровољно одазвали на његов позив да помогну људима у невољи, чиме су, како је истакао, освјетлали образ нашем граду и учинили да цијело Требиње данас буде поносно на њих.

„Ово је тим који се организовао за свега један сат. Процијенили су ситуацију и без размишљавања су се пријавили. Тим који је и у Требињу показао своје способности – у вријеме када нам је вјетар направио велике проблеме – урадили су велики посао и у Костајници. Људи су то тамо препознали – када пролазе дани а немате помоћ, а онда вам дође оваква екипа – тада то знате много више да цијените“, истакао је Ћурић.

Са оваквим тимом људи, који је у случају нежељених ситуацији вољан и способан да одговори свим изазовима, и Требињци могу мирније са спавају, а надлежним остаје обавеза да им осигурају сва потребна материјално-техничка средства.

„У наредном периоду надам се да ће се и кроз буџет Града Требиња још више средстава издвајати за службе заштите и спасавања. Такође, са Републичком управом цивилне заштите планираћемо шта је то што је неопходно. Надам се да нам вријеме пред нама неће доносити овакве проблеме, али ако их буде – морамо имати способне јединице, обучене људи и спремна материјално-техничка средства“, казао је Ћурић.

Начелник Штаба за ванредне ситуације Града Требиња и директор ЈУ „Екологија и безбједност“ Стеван Бекан истиче да је иницијативом да се упути помоћ у Костајницу градоначелник Требиња показао висок степен одговорности према Републици Српској.

„Снажна порука је да сви заједно када смо солидарни можемо пуно тога да урадимо. Оно што се ових дана дешавало у Костајници може сутра у било којој општини или граду. А ови момци су реаговали на први позив“, истиче Бекан.

Четири дана, додаје он, радило се од јутра до мрака, у веома сложеним условима, али вриједно и војнички дисциплиновано.

А радни задаци нису били нимало једноставни, тим прије што су се обављали по киши и хладноћи, каже Мишо Памучина, један од чланова тима.

„То је углавном био рад на висини. Највише штете је било на димњацима, крововима, али смо радили и на избацивању шута из кућа, те разне друге послове. Помогли смо колико је било у нашој моћи“, истиче Памучина.

Његов колега из оперативног тима и шеф службе требињске цивилне заштите Немања Сорајић истиче да су Требињци на терену дали свој максимум.

„Људи у Костајници били су задовољни и осјећали смо њихову захвалност. Најважније је да смо се сви вратили живи и здрави – а урадили смо заиста пуно посла“, каже он.

Ови храбри суграђани великог срца поручују да ће у случају потребе опет одазвати сваком позиву за помоћ.

 

Извор: Радио Требиње