Šta posjetiti?

Hercegovačka Gračanica nalazi se na brdu Crkvina sa koga je moguće vidjeti panoramu Trebinja. Trebinjska replika srednjovjekovnog manastira Gračanica na Kosovu je zadužbina dobročinitelja Branka Tupanjca, a u njoj danas leže posmrtni ostaci poznatog srpskog pjesnika Jovana Dučića. Prema Dučićevoj testamentoj želji da počiva u rodnom Trebinju, posmrtni ostaci pjesnika prenijeti su 2000. godine iz Amerike u Trebinje i položeni u Gračanicu na Crkvini.

Manastir Tvrdoš nalazi se na putu za Mostar, 4,5 km udaljen od Trebinja. Podignut je na temeljima stare crkve, u kontinuitetu postoji od kasne antike (IV–VI vijek). Manastir je u više navrata rušen i obnavljan, a u njegovoj unutrašnjosti se i danas mogu vidjeti temelji stare crkve. Tvrdoš predstavlja duhovno i kulturno središte područja, poznat i po tome što je u njemu podvižnički život započeo Sveti Vasilije Ostroški, čudotvorac i jedan od svetitelja Srpske pravoslavne crkve.

Stari Grad nalazi se u srcu Trebinja, omeđen bedemima koji datiraju iz perioda vladavine Otomanske imperije ovaj dio grada je nerijetko najposjećenija turistička atrakcija u Trebinju. Pored istorijske važnosti, u Starom gradu je smješten veliki broj ugostiteljskih objekata u kojima se mogu probati kvalitetna hercegovačka vina. U samom centru Starog Grada nalazi se poznata Osmanpašina džamija.

Centar grada je izgrađen u mediteranskom stilu u kome dominiraju stara austrijska zdanja i gorostasni platani, u čijoj hladovini u ljetnoj bašti, uživaju mngobrojni turisti. Tu u srcu grada, u Dučićevoj ulici može se vidjeti spomenik trebinjskog pjesnika i ambasadora Jovana Dučića, katolička katedrala iz XIX vijeka, prvi spomenik Njegošu, živopisna pijaca sa spomenikom iz I svjetskog rata. U neposrednoj blizini je prekrasan park u kojem se nalaze pravoslavna crkva monumentalnog izgleda, Dom kulture, spomenik iz II svjetskog rata i nekoliko gradskih fontana.

Na rijeci Trebišnjici, nekada najvećoj ponornici u Evropi, nalaze se tri mosta koja spajaju lijevu i desnu obalu grada. Istorijski najznačajni Arslanagića/Perovića most je prema predanju sagradio Mehmed Paša Sokolović 1574. godine, a preko njega je vodio glavni trgovački put. S početkom izgradnje Hidrocentrale na Trebišnjici most je 60-tih godina prošloga vijeka prenesen sa izvornog lokaliteta u trebinjsko naselje Gradina gdje se i danas nalazi. Pored Arslanagića mosta, Trebinje još krase Kameni most i most Ive Andrića.

Teže pristupačne Austrougarske vojne utvrde uzdižu se visoko na brdima iznad Trebinja. Danas utvrde predstavljaju svjedočanstvo o boravku Austrougarske imperije na ovim prostorima. Najznačajnija je tvrđava “Strač” koja je poznata po naprednim graditeljskim rješenjima Austrougarskih neimara.

Hoteli i moteli
Restorani
Vinski podrumi
Pitajte gradonačelnika
e-Uprava
e-Registar
e-Patrola
Gradski bilten

„Kad bi mladost imala filozofiju starca,
ne bi bilo na svetu ni jednog sunčanog dana.“

Jovan Dučić