Градска управа Града Требиња у потпуности је опредијељена да испуни сва права радника која проистичу из Посебног колективног уговора за запослене у јединицама локалне самоуправе и осталих позитивно-правних аката којима се регулише њен рад, али неће дозволити да неколико службеника користи пандемију вируса корона да би створили раздор међу својим колегама у Градској управи који већ скоро два мјесеца свакодневно обављају радне задатке, док њих неколико користе ситуацијуда покушају дадодатно да опструишу већ отежан рад Градске управе и пошаљу ружну слику из Требиња.

Ријечи предсједника Синдиката управе Републике Српске г. Божа Марића за поједине медије да се по наредби градоначелника ангажују „војници“ како би радници из једног синдиката прешли у други – апсолутно одбацујемо.

Веома смо затечени „опоменом“ представника Синдиката да нису испуњене обавезе о повећању цијене рада (односно да нису повећане плате радницима Градске управе Града Требиња), посебно што она долази у тренутку када се радници у реалном сектору боре за остварење минималне плате.

Нико, па ни Градска управа Града Требиња, није против повећања цијене рада својим радницима, али, исто тако, нико није могао ни да замисли да ће само неколико дана након потписивања Посебног колективног уговора наступити пандемија вируса корона која је у потпуности паралисaла све привредне активности, а самим тим и значајно утицала на редовно пуњење градског буџета.

Градска управа Града Требиња није заборавила да је рок за примјену Посебног колективног уговора био 20. април. Међутим, док се не стабилизује ситуација везано за пандемију вируса корона, свако помишљање о повећању плата у јавном сектору био би и више него неодговоран поступак према другим радницима из нашег града, али и шире, који су запослени у реалном сектору и већ скоро два мјесеца не могу да раде или је њихов рад ограничен.

Наглашавамо да Градска управа Града Требиња, и поред чињенице да значајан број њених радника ради или „ради од куће“, није смањила плате, већ су исте за март исплаћене у пуном износу – без изузетака.

О питањима везано за примјену Посебног колективног уговора за јединице локалне самоуправе, Градска управа Града Требиња се консултовала и са Савезом општина и градова Републике Српске чији је став да је неопходно да се додатно размотри примјена овог Уговора, како би она, заправо, почела оног тренутка када се за то створе услови – односно када се оконча пандемија вируса корона, а привреда почне поново да функционише.

Жао нам је што синдикално руководство није узело за сходно да прије наступа у медијима разговара са свим својим члановима – радницима Градске управе Града Требиња, већ само са неколико појединаца, што, свакако, није репрезентативна слика онога што радници Градске управе заиста и сматрају као најоптималније рјешење у овом тренутку.

Не сумњамо да се већина радника Градске управе Града Требиња, разумијевајући тренутну ситуацију, солидарише са радницима из реалног сектора и лицима која су услијед почетка економске кризе изазване вирусом корона остала без посла и редовне плате, сматрајући да је свако повећање плата у јавној управи у овом тренутку, у најмању руку, непримјерено.

Градска управа Града Требиња