Tradicionalna kulturna manifestacija „Dučićev dan“, posvećena velikom srpskom pjesniku Jovanu Dučiću, biće održana u Trebinju sutra, 7. aprila, a naučni skup „Poetika i poezija Miroslava Maksimovića“ biće organizovan istog dana putem internet „ZOOM“ platforme, potvrdila je Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Grada Trebinja.

„Manifestacija, koja se tradicionalno održava na praznik Blagovijesti, kada je Dučić preminuo, počeće sutra u 9 časova svetom liturgijom i pomenom pjesniku u Hercegovačkoj Gračanici u Trebinju. Svečano otvaranje naučnog skupa „Poetika i poezija Miroslava Maksimovića“, koje će biti organizovano na „Zumu“, predviđeno je za 9:15 časova u Svečanoj sali Gradske uprave Trebinje i u Biblioteci Instituta za književnost i umjetnost iz Beograda“, istakla je Skočajić.

Pozdravne riječi na otvaranju skupa uputiće gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, direktor Instituta za književnost i umjetnost iz Beograda Bojan Jović, kourednik skupa Svetlana Šeatović i pjesnik Miroslav Maksimović.

„O poeziji Miroslava Maksimovića govoriće književnici, naučni saradnici i profesori srpskog jezika i književnosti iz Beograda, Nikšića, kao i profesor sa Univerziteta u Indijani Bogdan Rakić. Polaganje cvijeća na Dučićev grob u Hercegovačkoj Gračanici predviđeno je za 11 časova“, rekla je Skočajić.

Ona je dodala da će manifestacija biti zatvorena u 19 časova ispred Muzeja Hercegovine, kada će biti otvorena izložba o Matiji Banu „Pisma sa Banovca“ Etnografskog muzeja iz Beograda i Arhiva Srbije.