Ово је јединствен кабинет, не само у Tребињу, него и у цијелој Херцеговини. На почетку је постојала само идеја и у врло кратком времену настало је ово шта данас имамо, рекао је директор Јавне установе за предшколско васпитање и образовање „Наша радост“ Александар Вукановић.

 „Имамо пуно добре воље и ентузијазма да кренемо нешто ново и надамо се да ће наша заједница то препознати и да ћемо заједно кренути у нове изазове и послове. Наш циљ је развијати свијест о важности раног подстицања, рано откривање развојних потешкоћа и укључивања у развојне програме.“ каже он.

У кабинету, који јутрос почео са радом у објекту у Бреговима, нудиће се услуге дјеци с потешкоћама, попут алалије, развојне дисфазије, дислалије, муцања  и других поремећаја језика и говора, али и помоћ родитељима како најлакше превазићи те проблеме.

У плану је набавка најсавременијег дигитални сета -Бехрингер,  логопедске сонде и психолошких инструмената за квалитетнији психолошко-логопедски рад.

„Примјетно је да је из године у годину све већи број дјеце са анксиозним поремећајима, попут страхова и фобија, поремећаја пажње и концентрације, хиперактивности, као и тешкоћа у адаптацији и социјализацији било је крајње неопходно обезбиједити услове за адекватан психолошко-логопедски рад. С обзиром да ће опсег услуга које ће нудити психолог бити усмјерене на различите подршке циљним групама биће уведени разни облици  индивидуалног и групног психолошког савјетовања“, напомиње Вукановић.

Ускоро видео надзор у требињским вртићима

Безбједност дјеце у требињским вртићима од наредног мјесеца биће подигнута на највиши могући ниво. Биће постављен  видео надзор у објекте у Бреговима, Полицама и Горици и спроведен комплетан мониторинг, увођењем и алармног система.

Како истичу родитељи ће овом одлуком менаџмента установе, биће сигурнији и спокојнији када остављају своје дијете.

Из вртића поручују да је безбједност најмлађих најбитнија и да ће овом акцијом утицати на то да се спријече досадашњи проблеми са којима су се суочавали, као што су провале и вандализам у двориштима вртића.

Александар Вукановић, директор вртића „Наша радост“ напомиње да ће родитељи у сваком моменту моћи преко посебног програма и кода имати увид у васпитни процес дјетета. Они ће моћи да прате како њихово дијете учествује у игри са својим вршњацима, као прихвата и обавња радне задатке и обавезе током боравка у установи као и сам процес социјализације дјетета.